Naturalna uprawa ziemniaków-Ekoziemniak oko
zdrowe ziemniaki

Naturalna uprawa ziemniaków

Produkcja ziemniaków na naszym gospodarstwie wygląda następująco:

I etap - poplon ścierniskowy

Pole pod ziemniaki zostaje przygotowane wczesną jesienią, kiedy siejemy poplon ścierniskowy z roślin oleistych lub motylkowych takich jak gorczyca lub łubin. Rośliny te zapobiegają korozji i degradacji gleby przez okres zimowy, a jednocześnie pełnią formę naturalnego nawozu roślinnego po przyoraniu. poplon ścierniskowy

II etap - rozrzucanie nawozu naturalnego

Wczesną wiosną na pole wywożony jest nawóz naturalny z własnego kompostownika, który składa się ze ściółek zwierzęcych i różnego rodzaju roślin. Znajduje się w nim wiele pierwiastków i mikroelementów, które wzbogacają ziemię w niezbędne składniki. rozrzucanie obornika

III etap - przyoranie nawozu naturalnego

Rozrzucony nawóz naturalny, żeby nie stracił swoich odżywczych składników dla gleby w wyniku osuszania go przez słońce i wiatr zostaje natychmiast przyorany. głęboka orka

IV etap - uprawa pola kultywatorem

Po upływie dwóch tygodni przyorane pole równane jest kultywatorem, który spulchnia ziemię i likwiduje chwasty. uprawa kultywatorem

Okres między uprawą a sadzeniem wykorzystujemy na zabezpieczenie pola przed zwierzyną leśną, poprzez ogrodzenie pola siatką, oraz montaż różnego rodzaju odstraszaczy.

V etap - sadzenie ziemniaków ekologicznych

Po ostatnich mrozach przychodzi czas sadzenia. Sadzeniaki posiadamy własne, ze zbioru roku ubiegłego. Przechowujemy je w sposób naturalny, dawnym sposobem w kopcu. Sadzeniaki zostają odpowiednio wyselekcjonowane według kryteriów tj. wielkość i zdolność do kiełkowania. sadzenie ziemniaków

VI etap - BRONOWANIE - mechaniczna likwidacja chwastów

Wraz z ziemniakami na polu pojawiają się chwasty, które należy likwidować ponieważ osłabiają one uprawe wyciągając z gleby wilgoć i składniki odżywcze. Dopóki łety ziemniaka są małe stosujemy lekkie brony, które likwidują zbędne chwasty nie niszcząc młodych łęt. mechaniczna likwidacja chwastów

VII etap - PIELENIE - mechaniczna likwidacja chwastów

Kiedy łęty ziemniaków są na tyle duże, że uniemożliwiają zastosowanie bron, do likwidacji chwastów używamy opylacza, zabieg ten nazywa się również pieleniem oraz jetrowaniem. usówanie chwastów likwidacja chwastów pielnikiem

VIII etap - RADLENIE - podsypywanie rajek z ziemniakami

Kilka dni po bronowaniu bądź pielnikowaniu rajki zostają ponownie podsypane, dzięki temu zabiegowi lepiej trzymają w sobie wilgoć, ziemia jest spulchniona, a ziemniaki mają więcej miejsca do wzrostu. Zabieg ten również pomaga w likwidacji chwastów oraz zabezpiecza młode łęty przed skutkami majowych przymrozków. Bronowanie i radlenie powtarzane jest kilkakrotnie, do momentu kiedy łęty są już zbyt wysokie i uniemożliwiją wjazd traktorem. podsypywanie rajek

IX etap - nawadnianie pola wodą ze stawu

Przed kwitnięciem kwiatów instalujemy system nawadniający, który czerpie wodę ze stawu i zaczynamy nawadnianie, jest ono bardzo ważne w tym okresie. Woda ze stawu jest ciepła, zawiera dużo mikroorganizmów i składników mineralnych. nawadnianie pola

X etap - zbieranie stonki

W momencie pojawienia się stonki zbieramy ją ręcznie żeby nie dopuścić do złożenia przez nią jaj. Kiedy nie jesteśmy w stanie opanować jej niszczącego żeru, stosujemy wyciąg ze złocienia dalmatyńskiego. Jest to ekstrakt kwasu chryzantemowego i jest on preparatem w 100% ekologicznym. zbieranie stonki

XI etap - ręczna likwidacja chwastów

Wysokie łęty nie pozwalają już na zabiegi mechaniczne, więc rosnące chwasty wyrywamy ręcznie. Są to ostatnie zabiegi poprzedzające zbiór ekologicznych ziemniaków. ręczna likwidacja chwastów

Różnica między naszą uprawą a konwencjonalną jest taka że my nie stosujemy genetycznie modyfikowanch sadzeniaków, nie używamy środków chemicznych do wspomagania uprawy, likwidacji chwastów, zapobiegania występowania zarazy i walki ze szkodnikami.